Het is onze taak een samenleving te creëren met een Liefdevolle grondslag

We dienen er alles aan te doen om een samenleving te creëren met een Liefdevolle grondslag. Het actief aanmoedigen van een Liefdevolle grondslag voor de samenleving kan haaks lijken te staan op het idee dat iedereen recht heeft op zijn eigen visie en uniciteit. In feite is een Liefdevolle grondslag echter een voorwaarde voor het kunnen bestaan van ieders persoonlijke levensvisie en uniciteit. In Liefde is er ruimte voor ieders persoonlijke uniekheid. Wanneer er wordt uitgegaan van angst en haat is deze grondslag er niet en geven mensen elkaar niet de ruimte om te groeien.

Dingen worden altijd gedaan vanuit een grondslag - of dit nou beseft wordt of niet. Hoe meer deze grondslag er één van Liefde is, hoe meer ruimte er is voor ieders uniciteit, pracht en schoonheid. Het idee dat iedereen succesvol kan zijn in deze maatschappij als je maar hard werkt, is vaak een loze uitspraak.

Ten eerste kan het door iemands omstandigheden heel lastig zijn om zich volledig voor iets in te zetten. Ten tweede is het nog maar de vraag of datgene wat een individu als succes beschouwt ook zo wordt gezien door de maatschappij. Misschien ziet iemand een pacifistisch leven als een succesvol leven terwijl de samenleving rijke wapenhandelaren als succesvol ziet, hoewel deze de hele samenleving schade toebrengen. Misschien spreekt een individu van succes als hij of zij een prachtig schilderij maakt, waar anderen de waarde niet van inzien. Deze maatschappij spreekt vaak enkel van succes als er veel geld wordt verdiend. Alsof we niet succesvol kunnen zijn zonder geld te verdienen.

De maatschappij waarin we geacht worden succes te hebben, is er vaak een waarin succes wordt afgemeten aan hoeveel geld er binnenkomt - ongeacht of dit geld wel op een liefdevolle wijze wordt verdiend. Mensen worden in veel gevallen als het ware gedwongen mee te doen in een kunstmatig systeem om te kunnen overleven. Het is vaak nodig mee te doen in een kunstmatig systeem om waardering te ontvangen. Dit is niet erg liefdevol te noemen. Wat we nodig hebben zijn systemen waarin Liefde de grondslag is.

Bron: Een Spirituele Samenleving: Een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven. p. 196 - 197


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Het is onze taak een samenleving te creëren met een Liefdevolle grondslag

ARCHITECTEN VAN EEN NIEUWE WERELD: HOE BOUWEN WE EEN FANTASTISCHE MAATSCHAPPIJ?

HOOP OP EEN BETERE WERELD

CHR. FEESTEN, LIEFDE, OVERGAVE EN 'A CHRISTMAS CAROL': ESSENTIE VAN HET CHRISTENDOM

INTERNATIONALE DAG VAN DE RECHTEN VAN DE MENS: AANDACHT VOOR INTRINSIEKE WAARDE

EEN VREEDZAME SAMENLEVING: VREDESVUUR